WIJNHUIS IN SPANJE:

Over Sangenís I Vaqué

In 1978 zijn Pere Sangenís en Conxita gestart met het aanplanten van druivenranken op de landgoederen van de familie van Pere in het dorpje Porrera. Deze landgoederen behoorden tot zijn moeders familie (Monlleo). In 1979 begonnen Pere en Conxita met het produceren van wijn in de kelders van Placa Catalunya wat eigendom was van de opa van Conxita (Josep Simo). Sinds 1979 is Pere wijn gaan maken volgens de oude traditie gecombineerd met nieuwe ideeën. Vandaag de dag is dochter Maria en haar man Roger verantwoordelijk voor het produceren van wijn, samen met Pere.

De wijngaarden (15ha) liggen het meest oostelijk in de DO Priorat en zijn aangeplant op terrassen en hellingen op leisteen. Deze ondergrond is organisch gezien erg arm en dat gecombineerd met het droge klimaat, resulteert in lage producties maar met een maximaal resultaat.

Om de beste wijnen te produceren heb je de beste omstandigheden nodig en die zijn op de wijngaarden van Sangenís I Vaqué volop aanwezig. Leisteen, helling gericht op het Zuiden en de wind van zee (Garbinada) zorgen voor een optimale groei en rijping van de druiven.

De werkwijze is volledig biologisch en duurzaam. Schapen grazen door de wijngaarden en ezels helpen het land om te ploegen. De oogst vindt plaats zodra de druiven de optimale rijping hebben ondergaan en worden zowel in de wijngaard als in de kelder handmatig geselecteerd. De fermentatie gebeurt in ondergrondse keramische tanks. Hierna worden de druiven overgepompt in een verticale pers om vervolgens de spontane malolactische vergisting te ondergaan in dezelfde keramische tanks.

Voor het rijpen van de wijnen gebruiken zij Franse vaten van 225L en slechts een paar Amerikaanse vaten gemaakt van het beste hout, die buiten hebben liggen drogen voor een periode van 30 maanden. De wijnen rijpen in de houten vaten (met uitzondering van de Garbinada) gedurende een periode van 6 tot 18 maanden voordat de wijn (ongefilterd) wordt gebotteld. De flessen komen pas de markt op zodra de wijn optimaal is om te drinken. Veel wijnen zijn te verkrijgen in grotere maten en jaargangen tot zelfs 1999.

Assortiment Sangenís I Vaqué

Meld je aan voor de nieuwsbrief

De Wijnagent stuurt maximaal 4 keer per jaar een nieuwsbrief met updates over het assortiment en actuele aanbiedingen.